Sunday, July 28, 2019

kupus salata sa vakame algama



Volite kupus salatu, a želite nešto novo - evo odličnog predloga. Ne znam kako se ranije nisam setila da pomešam dve salate - kupus salatu i salatu od algi, već sam morala da pročitam recept kod Georgija Nazarova da bih se prisetila da volim oba ova sastojka, veoma.






Koliko kuhinja, toliko recepata za kupus salatu. A sastojci uglavnom isti - kupus i pokoji začin. Samo, koliko sitno iseći kupus, koliko ga soliti, kad ga soliti, da li ga cediti, da li dodati malo luka (o, da znate da bude super tako). Možete se žestoko i prevariti i ponuditi domaćici da napravite kupus salatu, pa i ugroziti prijateljstvo diskusijom tipa: kod nas to ovako...

Jednom prilikom, već sam bila studentkinja, na nekoj od istraživačkih akcija mi je dodeljen zadatak da isečem kupus za salatu. Jaka stvar - nisam se ni zapitala šta radim, valjda da bih što pre završila zadatak i pridružila se društvu. Mislim, šta ima tu da se misli - cele glavice kupusa, pomoću noža pretvoriš u kupus koji se servira u zdelama za ručak. 

Sečem ja kupus, a čeljade koje je bilo zaduženo za kuvanje kaže svojoj pomoćnici: Vidi, kako u Vojvodini čudno seku kupus. Nisam htela da joj kažem da je to moj prvi susret sa kupusom i nožem zajedno. Ne bi mi poverovala svakako. Ne bi mi poverovala da do tog momenta nisam ni razmišljala o tome da postoje različiti načini sečenja kupusa i da je to ikome važno. Pored mame i bake, moje mesto u kuhinji bilo je samo za tanjirom, kad je jelo servirano. 

Tek kad sam diplomirala, mama mi je kupila taj neki posebno luksuzan kuvar i napisala posvetu: Kato, ko zna da čita, zna i da kuva. Mislim, treba još po nešto, jasno je - ali u principu je bila u pravu.

I to je početak priče, koja preko bar 300 papirnih kuvara, miliona sati prelistavanja i plesanja po kuhinji, vodi do ovog bloga...





Ovo je peta salata koju pravim po receptima Georgija Nazarova. Pre ove sam napravila:

  1. salatu od kelerabe i vakame algi
  2. salatu od crvenog kupusa i nori alge
  3. šareni pilav ili vruća salata?
  4. salata od cvekle i vakame algi



Potrebni sastojci:

  • 200 g kupusa, iseckanog i malo izgnječenog
  • 1 šargarepa, narendana
  • šaka vakame algi, potopljenih bar pola sata u mlakoj vodi, pa proceđenih
  • kašika mlevenih suvih klica lucerke, ili 3 kašike svežih
  • 1/4 kašikica karija
  • 1/2 kašikice ljute paprike
  • 2 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike bundevinog ulja

Nazarov stavlja manje ulja, ali ja volim masnija jela, pa sam povećala količinu sa kašikice na kašike.

Svi se sastojci dobro izmešaju, pusti se da odstoji petnaestak minuta da se ukusi prožmu i eto fine salate.

Nama je trajala dva dana i sasvim je bila lepa i iz frižidera.



... i tri filma pride, koja su obeležila današnji divan nedeljni dan na raspustu... gluvarenje koje sam zaslužila, jer sam se juče na radionici Poretka ljubavi, koju sam juče držala, naradila baš...









2 comments:

  1. Znaš šta Kato, salata odlično izgleda, a po sastojcima bih zaključila da je vrlo, vrlo ukusna 👌

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga! Meni je bila skoro pa otkriće - ništa posebo novo, a ipak drugačije.

      Delete