Saturday, September 26, 2020

kineski patlidžan sa smokvama

 


Kad ne znam gde ću od obaveza, a ogladnim, wok me uvek dobro nahrani. Ovog puta sam kombinovala gorkasti patlidžan sa malo suvljim, ali i dalje slatkim, smokvama i vazda neutralnim tikvicama. Izvrstan ručak koji se ekstra brzo zgotovi.





Na blogu možete pronaću podosta recepata za wok. Kombinacije budu čarobne, a najlepše je što se jelo brzo priprema i svi ga vole.

Evo nekih predloga:




Može vam se učiniti da su sastojci koje koristim u kuhinji vazda egzotični kao u gore navedenim jelima. Nisu - samo egzotične se potrudim da uslikam i objavim, pa možete da ih vidite. 


Svakako bismo se mogli upitati šta li smemo zvati egzotikom u 21. veku u sveglobalizacijkom vremenu u kom živimo. Izlet do kineske pijace u blokovima, za čas će vam pokazati da je egzotika tu, na korak do vas. A cene bi mogle veoma prijatno da vas iznenade. 


Sve gore pomenute delicije su daleko jeftinije od naše slanine, o šunkama da ne pričam - a ne bih počela ni o nutritivnim vrednostima, kao ni o upitnosti šta je u svemu tome naše - kad se meso uvozi bez ikakve kontrole. Jedan od razloga zbog kog je naša ishrana orijentisana ka veganstvu je i to da se meso itekako otrglo kontroli i po kvalitetu. O načinu proizvodnje, prodaje i cenama ne bih dužila. Očigledan nemar možete videti na sve strane.



Shvatili ste da sam bila opet kod Kineza u nabavci, zar ne? Na žalost, ovaj dugački patlidžan koji oni zovu kineskim, (Japanci za zovi japanskim, da li ste to znali?) samo tamo mogu da pronađem. Pa kad idemo u redovnu nabavku tofua, pazarim ponekad i pola kile ovog patlidžana. Kako volim i naš - iste boje, samo veći i okrugliji, ni tih pola kile ovog ne uspevam da pojedem. 


Na žalost, te divne ljubičaste stabljike pri termičkom obradi izgube boju. Pišu neki da potapanje u sirće spašava malo tu lepu farbu, samo nikako da nađem vremena još i za te igrarije.




Upotrebljeni sastojci:

  • pola kilograma kinekog patližana - a možete upotrebiti i naš

  • 100 g malo suvljih svežih smokava

  • pola kilograma tikvica

  • 3 kašike tamarija

  • sastojci 2 kašike gustina

  • kašikica začina 5 spices

  • soli i bibera po ukusu

  • par kašika jakog ulja - ja koristim susamovo

  • nekoliko prepečenih mlevenih lešnika

  • opciono: seckani svež ili suvi peršun ili korijander






Znate ono kad kupite smokve, a neke od njih budu suve i nisu baš lepe za jelo?  E baš te su smokve idealne za ovaj wok. 


Tih nekih, sad već jako davnih, devedesetih, postojao je na zemunskom keju izvrstan kineski restoran brod. Imali su svakojake delicije, a mene je kineski način pripreme patlidžana potpuno očarao. Ništa posebno - samo stir fry u woku - postane lepljiv i slatkast i to je to. 






To sam uradila i danas. Samo sam umesto zaslađivača ( najverovatnije samo običnog  šećera), jer to kinesko jelo je bilo vrlo slatko, dodala par suvih smokvica. 


U woku se hrana priprema brzo, ali morate biti stalno pored njega, spremni da mešate. Pošto se koristi najjača vatra koju imate, hrana može lako da zagori. Priprema namirnica za stir fry način pripreme je malo duža, jer treba iseckati sve na parčiće koji su približno iste veličine. 





Priprema:


Iseći svo povrće na otprilike istu veličinu.  


U dve šolje hladne vode umešati gustin i soja sos.


U woku ugrejati par kašika ulja, baš jako, da počne da dimi, pa ubaciti smokve i mešati ih stalno da malo karamelizuju. Dodati patlidžan, isto mešati koji minut, pa na kraju dodati tikvice, jer njima treba najmanje vremena da budu gotove. 





Kad je povrće do pola gotovo, ubaciti onu vodu sa gustinom i tamarijem, promešati, smanjiti vatru, pa poklopiti i pustiti par minuta da se krčka. 


Ubaciti seckani peršun ili korijander, dosoliti po ukusu i to je to. Poslužiti sa rižom ili već sa čim god volite od priloga.


Samleti ili iseckati lešnike i posuti jelo sa njima.








No comments:

Post a Comment