Monday, August 15, 2016

rižoto sa piletinom i pečurkama (i sasvim malo slaninice)


Ovo je recept za odličan, ali zaista odličan, rižoto koji ne zahteva stajanje uz šporet - samo zahteva baš dobar pirinač za rižoto - i to je to.





Potrebni sastojci:

  • 4 šolje pileće supe
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 100 g slanine
  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 400 g šampinjona
  • 30 g putera
  • 3 čena belog luka
  • 1 crni (ili crveni) luk
  • pola šolje belog vina
  • 250 g arborio pirinča
  • 35 g parmezana
  • još od 15 do 50 g putera
  • parmezana i seckanog peršuna za posipanje



Priprema:

Zagrejati kašiku maslinovog ulja u baš velikoj posudi. Dodati slaninu i pržiti je dok ne porumeni, pa je prebaciti u manju posudu u kojoj će stajati do posluženja.

Ako ima puno masnoće, odvaditi malo, dovoljno je da ostane oko kašika ( tako savetuju u receptu po kome sam ga pravila), a može se ostaviti i sve ako se voli masnija hrana, kao što mi volimo. Na toj masnoći pržiti kockice pilećeg belog mesa, dok ne porumene.

Prebaciti kockice mesa u posebnu posudu, a na masnoću koja je ostala u zdeli popržiti pečurke dok ne porumene. Za ovaj sam rižoto koristila šampinjone, vrganje i šitake.




Prebaciti pečurke u posudu u kojoj je meso.

Smanjiti vatru, pa na puteru dinstati luk ( i beli i crni) dok ne omekša.

Pojačati vatru, dodati pirinač i mešati ga dok ne postane delimično staklast, ali ne duže od 1 minuta.

Dodati vino, mešati sve vreme dok alkohol ne ispari.

Smanjiti vatru na srednje jaku, uliti 3 šolje pileće supe. Ovde slobodno ostaviti rižoto, nepokriven poklopcem, možda promešati jednom ili dvaput dok se sva voda ne ukuva.



Proveriti koliko je riža dobro skuvana, pa dodavati po malo supe, dok riža ne bude skuvana onako kako volite.

Umešati piletinu i pečurke, tek da se ugreju, pa dodati malo supe, tako da rižoto postane tek malo tečan, pa ga skinuti sa vatre.

Sad obavezno dodati puter, što više to bolje i parmezan i jako mešati. Onaj višak tečnosti će brzo ispariti, a ako želite tečniji rižoto, dodati još malo supe.

Poslužiti istog časa! Malo podgrejati slaninu, pa je dodati odgore. Posuti parmezanom i seckanim peršunom.





2 comments:

  1. Koja divna kombinacija. Ja ću malo više slaninice :)

    ReplyDelete
  2. Da, u pravu si, slanina daje ovom jelu taj final touch. Ono je i samo po sebi odlično, a ona mu dodaje tu jednu notu da postane izvrsno. drago mi je da ti se svidelo.

    ReplyDelete