Friday, May 27, 2022

vegan pasta sa tikvicama

 


Bio je ovo lagani letnji ručak. Sitni grkljančići sa tikvicama, puno belog luka i osvežavajućom rendanom koricom limuna. Sve posuto proprženim prezlama sa puno svežeg seckanog peršuna.






Ne pišem često recepte sa pastom.
To nije zato što je ne jedemo, već zato što ne menjamo često recept koji pravimo.
Apsolutni favorit naše kuhinje su krpice sa kupusom koje sam objavila ovde: -https://katinspajz.blogspot.com/2016/03/nesto-kao-krpice-sa-zeljem.html 

Njih jedemo svakog meseca sigurno, neki put i par dana za redom - napravim taj recept od cele veće glavice kupusa, pa samo dokuvavamo novu pastu.

Recept u ovom postu sličan je krpicama, samo ima mnogo više belog luka, ništa ne karamelizujemo i nema kupusa. Dakle, sličan je po tome što nam je ukusan - ali po ukusu ova dva jela i nisu baš nalik. 






Šta sam još pravila od posne paste?

Umemo da u woku napravimo povrće i jedemo sa pastom, ali to i nije neki recept, iako svaki put baš uživamo.

Evo 'pravih' recepata:






 
Šta sam stavila u ovo jelo?
  • 150 g ove neodoljive sitne paste - mereno pre kuvanja
  • dve tikvice - oko pola kile pre ljuštenja
  • jedan beli luk i još par čenova
  • jedan mladi luk
  • punu kašiku suve rendane korice limuna
  • nekoliko grančica svežeg čubra
  • soli i bibera po ukusu
 
plus:
  • dve kašike prezle
  • veza peršuna, svežeg
  • kašika maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • mlevena čili papričica




Sve se pravi lako i ne treba puno vremena.
Samo je tikvice potrebno izrendati sat vremena pre početka pripreme. Posoliti ih i ostaviti u cediljki da otpuste vodu.

Beli luk iseckati, mladi luk isto iseckati na sitno i propržiti na maslinovom ulju.
U to dodati isceđenu tikvicu. Dinstati na osrednjoj vatri, uz povremeno mešanje, desetak minuta, dok sva voda od tikvica ne ispari.
 




Sa nekoliko grančica svežeg čubra sam skinula listiće i izdinstala sam ih u sredini tiganja u kom sam dinstala tikvice. 

To em miriše divno, em tako lepo oblikuje ukus da mu ne možete odoleti.








Procedite pastu koja se kuvala.

Ostavite malo vode od kuvanja paste, za slučaj da tikvice budu suve, da možete malo da dodate.

Tikvice posolite, pobiberite i dodate ljute papričice po ukusu, pa dodate rendanu koricu od limuna, 


Umešate tako začinjene dinstane tikvice u pastu. Dodate vodu od kuvanja paste, ako bude nadev suv.



 
U manjem tiganju, na malo maslinovog ulja, prepržiti prezlu, seckani peršun i so. Pržiti dok ne zazlati i postane hrskavo.

Ovim se pasta posipa, u količinama po ukusu.



















No comments:

Post a Comment