Tuesday, May 24, 2022

vegan slatka vekna sa šargarepom

 


Još jedan kolač sa bananama, mogli biste kazati.

Nikad dosta kolača sa bananama, morala bih odgovoriti ipak..., jer nekakvim čudom uvek bude tih prezrelih banana, koliko god ih oprezno kupovali. A kolači mirišu odlično i jako se lako prave i super su ukusni...

Ovaj posebno.



Otkako sam kupila ovaj pleh sa klipsom, zanemarila sam sve ostale plehove za pečenje kolača, a puna mi ih je kuhinja. Prosto je neverovatno lako ispeći slatku veknu, uz to ne retko i podosta zdraviju.

I ovaj je kolač sa manje šećera nego obični kolači - jer mu slast daju i prezrele banane i šargarepa i suvo grožđe...




Veoma je zanimljivo da najizražajniju notu kolaču daju orasi. Svi ostali sastojci se nekako lepo sjedine i nijedan ne odskače, a orasi više dodaju što su divno hrskavi, mada im se i ukus baš lepo ističe.

Miris i ovog banana breda je zanosan, kao i svakog kolača koji u sebi ima banane. Šargarepa dodaje boju, ali joj ukus ne odskače, a grožđice ne morate staviti, ako ne volite, mada su meni super prijale.




Evo kolača koje sam pekla u ovom plehu za vekne.

  1. vegan kolač sa makom i brusnicama - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/vegan-kolac-sa-makom-i-brusnicama.html
  2. vegan kolač sa borovnicama - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/vegan-kolac-sa-borovnicama.html
  3. posni mramorni kolač sa bananom, kikiriki puterom i čokoladom - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/posni-mramorni-kolac-sa-bananom.html
  4. posni kolač od banana sa čokoladom - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/posni-kolac-od-banana-sa-cokoladom.html
  5. posna vekna sa jabukama - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/posna-vekna-sa-jabukama.html
  6. posni kolač sa bananama i makom - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/posni-kolac-sa-bananama-i-makom.html
  7. prevrnuti posni kolač sa grožđem i lešnicima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/prevrnuti-posni-kolac-sa-grozem-i.html
  8. posni kolač sa bundevom i lešnicima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/10/posni-kolac-sa-bundevom-i-lesnicima.html
  9. posna čokoladna vekna sa tikvicama  - https://katinspajz.blogspot.com/2021/01/posna-cokoladna-vekna-sa-tikvicama.html
  10. posna čokoladna babka sa orasima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/01/posna-cokoladna-babka-sa-orasima.html
  11. vegan kolač sa malinama, bez šećera - https://katinspajz.blogspot.com/2022/05/vegan-kolac-sa-malinama-bez-secera.html#more
Kad se sledeći put ponovo pojavi u Lidlu, da znate da je baš dobro kupiti ga. Kolač iz njega nije ni veliki ni mali - taman da bude par dana. Lako se i održava, samo ga nemojte zaboraviti potopljenog ipak preko noći - jer će vam, šta i treba da vam pričam - zarđati. Tako čekam sledeću isporuku, da obnovim zalihe - a dobra je opcija i za poklon nekoj zaludnoj domaćici horderki - nije nas malo takvih baš.





Upotrebljeni sastojci:

  • 2 šolje (280 g) brašna - koristila sam obično belo, a može i neko drugo
  • 1/3 šolje (75 g) šećera - isto sam stavila običan, ali je sigurno super i sa nekim aromatičnijim, mada stvarno kolaču aroma ne nedostaje ni ovako, plus još kašika dve za posipanje odgore
  • 2 kašikice cimeta
  • prašak za pecivo - jedn akesica
  • prstohvat soli
  • 1/2 šolje (113 ml) sojinog mleka
  • 1/4 šolje (56 ml) maslinovog ulja
  • 3 jako zrele banane
  • 3 šargarepe
  • 1/2 šolje seckanih oraha plus još malo oraha za ukras odgore
  • 1/3 šolje suvog grožđa

 

 


 

Rernu zagrejati na 175°C. Pripremiti kalup za pečenje onako kako ste navikli - ja na dno stavim peki papir, a ivice pouljim.

Viljuškom izgnječiti banane.

Oljuštiti i izrendati šargarepu.

Brašno, prašak za pecivo, so i cimet, pomešati.

Mleko, šećer i ulje izmešati sa bananama.

Pomešati ta dva miksa. Ne mutiti previše, tek da se sastojci sjedine.



Grožđice, rendanu šargarepu i orahe umešati na kraju.

Preliti smesu u kalup za pečenje. Posuti odgore malo šećerom - tako su naše bake radile da dobiju slatkastu koricu. Ovo ne mora, naravno. Ukrasiti orasima.




Peći oko 45 minuta, pa proveriti čačkalicom je li pečeno.

Ne seći dok se ne ohladi.

Ovo uvak napišem, ali iskreno ni sama se skoro nikada toga ne držim. Ne vredi, miris me uvak natera da odsečem parče bar.















Recept sam pronašla ovde - https://simple-veganista.com/carrot-banana-bread/




No comments:

Post a Comment