Ove mi je zime najlakše bilo da pravim ovakve kolače - vekne. Najviše zbog toga što ih moja unuka voli, a ovi veliki nemaju primedbu.
I zbog toga što je priprema vrlo laka.
A mogu i da stoje par dana. Ako preteknu... Jer, naravno, opako su ukusni.
- vegan kolač sa makom i brusnicama - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/vegan-kolac-sa-makom-i-brusnicama.html
- vegan kolač sa borovnicama - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/vegan-kolac-sa-borovnicama.html
- posni mramorni kolač sa bananom, kikiriki puterom i čokoladom - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/posni-mramorni-kolac-sa-bananom.html
- posni kolač od banana sa čokoladom - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/posni-kolac-od-banana-sa-cokoladom.html
- posna vekna sa jabukama - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/posna-vekna-sa-jabukama.html
- posni kolač sa bananama i makom - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/posni-kolac-sa-bananama-i-makom.html
- prevrnuti posni kolač sa grožđem i lešnicima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/prevrnuti-posni-kolac-sa-grozem-i.html
- posni kolač sa bundevom i lešnicima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/10/posni-kolac-sa-bundevom-i-lesnicima.html
- posna čokoladna vekna sa tikvicama - https://katinspajz.blogspot.com/2021/01/posna-cokoladna-vekna-sa-tikvicama.html
- posna čokoladna babka sa orasima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/01/posna-cokoladna-babka-sa-orasima.html
Ovaj se kolač pravi sa nečim što liči na pekmez od malina, samo nije zašećereno.
U receptu, koji sam pratila, to su nazvali raspberry swirl. Ne znam kako se prevodi to swirl. Kovrdže možda? U svakom slučaju, swirl se lako pravi. Prelije se nešto poput pekmeza preko testa i pomeša. Onako tek ovlaš, tek da se malo umeša u testo, ali ne da se sjedini puno. Tako nastaju te kovrdže - ostrvca pekmeza u testu.
A pekmez za swirl od malina se pravi tako što se na jednu šolju malina - svežih ili smrznutih, pa otopljenih, doda jedna kašika čia semenki i jedna kašika vode.
Ja sam pravila odmah materijal za taj pekmez od pet šolja malina. Naravno, dodala sam pet kašika čia semenki i pet kašika vode. Pomešala sam sastojke, malo podgrejala, tek da baci ključ i ostavila da čia stegne maline u pekmez.
No comments:
Post a Comment