Saturday, May 14, 2022

vegan kolač sa malinama, bez šećera


Ove mi je zime najlakše bilo da pravim ovakve kolače - vekne. Najviše zbog toga što ih moja unuka voli, a ovi veliki nemaju primedbu.

I zbog toga što je priprema vrlo laka.

A mogu i da stoje par dana. Ako preteknu... Jer, naravno, opako su ukusni.




Kalupa za kuglof imam, da im se broj ne zna. Mnogo. Ali, otkako sam kupila ove četvrtaste kalupe sa klipsom, zanemarila sam kuglofe skroz na skroz. Delom i zbog toga što više ne koristim jaja u kolačima, pa kolači nisu baš pogodni za kalupe sa sitnim rezbarijama.

Evo kolača koje sam pekla u ovom plehu za vekne.

  1. vegan kolač sa makom i brusnicama - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/vegan-kolac-sa-makom-i-brusnicama.html
  2. vegan kolač sa borovnicama - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/vegan-kolac-sa-borovnicama.html
  3. posni mramorni kolač sa bananom, kikiriki puterom i čokoladom - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/posni-mramorni-kolac-sa-bananom.html
  4. posni kolač od banana sa čokoladom - https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/posni-kolac-od-banana-sa-cokoladom.html
  5. posna vekna sa jabukama - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/posna-vekna-sa-jabukama.html
  6. posni kolač sa bananama i makom - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/posni-kolac-sa-bananama-i-makom.html
  7. prevrnuti posni kolač sa grožđem i lešnicima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/11/prevrnuti-posni-kolac-sa-grozem-i.html
  8. posni kolač sa bundevom i lešnicima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/10/posni-kolac-sa-bundevom-i-lesnicima.html
  9. posna čokoladna vekna sa tikvicama  - https://katinspajz.blogspot.com/2021/01/posna-cokoladna-vekna-sa-tikvicama.html
  10. posna čokoladna babka sa orasima - https://katinspajz.blogspot.com/2021/01/posna-cokoladna-babka-sa-orasima.html




Ovaj se kolač pravi sa nečim što liči na pekmez od malina, samo nije zašećereno.

receptu, koji sam pratila, to su nazvali raspberry swirl. Ne znam kako se prevodi to swirl. Kovrdže možda? U svakom slučaju, swirl se lako pravi. Prelije se nešto poput pekmeza preko testa i pomeša. Onako tek ovlaš, tek da se malo umeša u testo, ali ne da se sjedini puno. Tako nastaju te kovrdže - ostrvca pekmeza u testu.

A pekmez za swirl od malina se pravi tako što se na jednu šolju malina - svežih ili smrznutih, pa otopljenih, doda jedna kašika čia semenki i jedna kašika vode.

Ja sam pravila odmah materijal za taj pekmez od pet šolja malina. Naravno, dodala sam pet kašika čia semenki i pet kašika vode. Pomešala sam sastojke, malo podgrejala, tek da baci ključ i ostavila da čia stegne maline u pekmez.



Potrebni sastojci:

  • 2 šolje ovsenog brašna (220 g) 
  • 3 osrednje velike, prezrele banane
  • 1 šolja urmi bez koštica (120 g)
  • ¼-½ šolje sojinog mleka (60-120 ml)
  • 1 kašikica cimeta
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • ½ šolje seckanih oraha (60 g)
  • malo ovsenih pahuljica


Rernu podgrejati na 180° C. Postaviti peki papirom pleh za pečenje - ili ga podmazati i pobrašnjaviti.

Izblendati mokre sastojke - banane, urme, limunov sok i sojino mleko.

Suve sastojke - brašno i začine, pa u to umešati ono iz blendera. Dodati orahe i presuti smesu u modlu za pečenje.

Rasporediti pekmez od malina i čie odgore - jednu šolju - i malo promešati. Ne preterivati sa mešanjem.




Ako imate još jednu bananu, preseći je po dužini na pola i staviti odgore na kolač.

Posuti odgore sa malo ovsenih pahuljica.



Peći oko sat vremena - bolje je malo pokriti folijom. Ja sam se nešto zaradila, pa je počelo odgore da zagoreva. U poslednji čas sam ga izvadila iz rerne.



Obavezno ostaviti da se prohladi, bar petnaestak minuta, pre sečenja.

Ako ga isečete pre nego što se prohladi, može biti gnjecav.

Srećom, nije mi baš zagoreo... kad smo ga posule šećerom u prahu - moglo je da prođe... to je stari trik. Malo je providan, ali ne mari. Zagoreni delovi kolača su taman malo jače karamelizovali - bili su svejedno odličnog ukusa.












No comments:

Post a Comment