Tuesday, May 10, 2022

posni zeljanik


Priča mi neki dan koleginica, rodom iz Kruševca, kako je bila kod mame. Naravno, prepričava mi šta joj je mama pripremala od hrane. I spomene zeljanik sa kukuruznim brašnom, kakav se pravi u njenom kraju - poput slane lenje pite - nadev između dva dela debljeg testa. 
Nisam odolela i brže bolje sam napravila vegan varijantu. 
Kaže mi dete ( ono kome je više preko glave mojih izmišljotina u kuhinji): 'Nije ti mama loše ono što si spremila sa blitvom'. 
Dakle, shvatili ste - super je!




Varijanti pita sa zeljem ima, broja im se ne zna. Svaki zaseok valjda ima svoj način pripreme. Čini mi se, svaku koju sam probala, svidela mi se. Evo šta sam do sada objavila:

Pre svega ovu čarobnu proju sa spanaćem, u koju sam bila dodala i masline - ovo je način kako sam do sada zelje ubacivala u proju - zbućkam sve zajedno. Evo tog recepta: https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/proja-sa-spanacem-i-maslinama.html#more


A ovo su silne druge varijacije na temu proja i pita sa zeljem, koje sam stigla da objavim.
U svakoj od njih možete upotrebiti zelje koje vam je pri ruci  spanać, blitvu, raštan, zelje, koprivu, list rotkcice, kelerabe i ko zna koje samo niklo zelje koje nisma stigla još da otkrijem.

  1. posna pita od blitve i tofua - https://katinspajz.blogspot.com/2019/05/posna-pita-od-blitve-i-tofua.html
  2. marokanska pita sa blitvom i sočivom - https://katinspajz.blogspot.com/2016/01/marokanska-pita-sa-blitvom-i-socivom.html
  3. posna pita sa lišćem kelerabe - https://katinspajz.blogspot.com/2020/05/posna-pita-sa-liscem-kelerabe.html
  4. soparnik  - https://katinspajz.blogspot.com/2017/05/soparnik.html
  5. posna proja sa spanaćem i paprikom - https://katinspajz.blogspot.com/2018/09/posna-proja-sa-spanacem-i-paprikom.html
  6. posna proja sa koprivom i prazilukom - https://katinspajz.blogspot.com/2018/11/posna-proja-sa-koprivom-i-prazilukom.html
  7. vegan gibanica sa spanaćem - https://katinspajz.blogspot.com/2022/02/vegan-gibanica-sa-spanacem.html
  8. posebno fina vegan spanakopita - https://katinspajz.blogspot.com/2021/05/posebno-fina-vegan-spanakopita.html#more
  9. posna pita sa koprivom - https://katinspajz.blogspot.com/2018/11/posna-pita-sa-koprivom.html
  10. veganska pita sa spanaćem - spanakopita - https://katinspajz.blogspot.com/2017/05/veganska-pita-sa-spanacem-spanakopita.html
  11. spanakopita štrudla - https://katinspajz.blogspot.com/2015/12/spanakopitta-strudla.html#more




Upotrebljeni sastojci: 

za fil:

  • 3 veze blitve
  • jedan praziluk
  • 250 g tofua
  • kašika dve ulja
  • kašikica soli

za testo - za svaku koru - i donju i gornju, po:

  • 100 g belog projinog brašna
  • 50 g palente
  • 150 g belog brašna
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 300 ml tople vode
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašikice soli
  • kašika čia semenki
Dakle - potrebna je dupla mera ovih namirnica koje su pobrojane gore, jer se prave dve kore.






Praziluk iseckate na sitno i dinstate ga na malo ulja.
Blitvu ili neko drugo zelje isečete na trake, pa ga stavite u tiganj sa lukom, dolijete sasvim malo vode, pa krčkate dok zelje ne smekne.
Tofu smrvite u ovu mešavinu luka i zelja.
Posolite po ukusu.

Smućkate sad sve sastojke za kore:

Čiu potopiti sa dve kašike vrele vode -  tako dva puta.

Pomešati brašna sa solju i praškom za pecivo.
Dodati ulje i vodu, dobro izmešati - recimo viljuškom. Dodate potopljene čia semenke, promešati još malo i testo je pripremljeno.

Postavite peki papirom tepsiju u kojoj ćete peći.
Izlijete jedno testo.
Preko njega poređate fil, pa preko fila stavite drugi sloj testa.





Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta, možda i pola sata - zavisi od rerne. Konsultovati čačkalicu.






Kao i lenja pita, i ova slana pita bila je možda čak i bolja sledećih dana.
Divno se podgrevala u konvekcijkoj pećnici, verujem da bi se divno podgrevala i u air fryeru.
A ja sam je nosila na posao za užinu. I bez podgrevanja bila mi je veoma ukusna.



















No comments:

Post a Comment