Ajme... karfiol i brokoli



Završio se mesec u kom se igralo na temu karfiola i brokolija u kuvarigrici Ajme koliko nas je...
A ja sad sedim pred zadatkom da sumiram rezultate i u glavi mi bruji: 'Ajme...' ko će ovo popisati..., jer stigao je 71 recept!!! od 21 učesnika igrice, a red bi bio da dodam i koje moje kuvanje. 

Moram reći da je ovo bilo jedno divno iskustvo. (beskrajno hvala još jednom Nikolini sa bloga U slast što mi je ovo omogućila!) Svaki dan je pružao priliku da se poradujem nekom novom internet-kuvarskom-prijateljstvu i nekoj novoj đakoniji. I da to onda prepričavam kome stignem i ko god je hteo da me sluša - i tako baš dobro razdrmam i razveselim inače sumoran februar koji se iako malen, otegne u željnom isčekivanju mirisa proleća.


posna proja sa čia semenkama


Ovo je recept za proju koju je pre neki dan objavila Nale sa bloga Coolinarija, a ja ga sada, samo u nešto pegavijoj verziji, ponavljam zato što je izvrstan. Ali istinski iznenađujuće izvrstan! Pravila sam danas i ovu i našu omiljenu - maminu proju, i još uvek ne možemo da verujemo koliko nam se ova svidela. Originalnom receptu sam dodala malo čia semenki - našle su mi se pri ruci i lepo su opegavile proju i dodale joj svojevrsnu krckavost - a sasvim može i bez njih.


piletina sa povrćem iz gusanog tiganja



Nabavila sam novu igračku! I nikako mi nije jasno kako do nje dođoh tek sad. Kupila sam neki dan svoj prvi gusani tiganj, tj. tiganj od livenog gvožđa, ili liveni tiganj, već kako je kome stalo da ga nazove. To bi negde u svetu bila poprilično skupa igračkica, ali eto ispada da u Srbiji i nije. U Gasiksu iz Kruševca prave, kažu oni koji se razumeju, kvalitetno gusano posuđe, a cene su sasvim ok, čak baš pristupačne. I ne morate do Kruševca, spakuju ga i sutradan je na vašim vratima.


krompir salata sa blitvom


Ovo je jedno od onih jednostavnih jela po kojem mnogi od nas pamte svoje detinjstvo. Krompir salata - ništa lakše - skuvaš krompir, isečeš luk i to je to. Kad neko drugi napravi, stvarno ništa lakše.


povrće sa žalfijom



Najviše volimo ovaj drugi dan u četvorodnevnom ciklusu un-dijete, kada se jedu skrobom bogate namirnice. A kako obožavamo krompir, uželimo ga se baš puno u ta tri dana kada nije dozvoljeno da ga jedemo - toliko da smo danas jele dva jela od krompira: ovo zapečeno povrće začinjeno žalfijom i krompir salatu sa blitvom. Ovo, naravno nije po strogim pravilima dijete dozvoljeno, ali mi se ionako držimo strogo samo pravila o kombinovanju namirnica - dakle danas krompir sa povrćem, bez mesa, čak i bez onog jednog parčeta hleba dozvoljenog za ručak.


gulaš iz tiganja



Što volim kad na netu pronađem da je neko podelio stari porodični recept! Ovaj recept je ko zna kada prenet iz Poljske u Ameriku, gde je mama jedne polovine bračnog para koji piše izvanredan blog A Family Feast, ovo redovno pripremala, a sad je doputovao u moju beogradsku kuhinju ovog subotnjeg prepodneva, i ko zna kud je stigao još...


pogačice sa povrćem



Eh, izgreših svašta nešto danas - prosto jedan od onih pogrešnih dana. Tako napravim ovo kao jelo po un-dijeti, a ispade da nije. Opet, veoma je ukusno, ali izgleda samo meni - devojke ga se nisu baš prihvatile. Ali, jest ukusno, zaista!


famozni krompir



Četvrti po redu skrobni dan i prvi radni dan posle raspusta pokazao je kao držanje un-dijete neće biti baš idealno sprovedeno radnim danima. Ručak je bio kako čiji. Neko je jeo pitu sa prazilukom, neko prebranac od sočiva, kako je kome bilo milo, a uveče, iako bi trebalo reprizirati ručak, zasladile smo se savršeno famoznim krompirom - ili je samo nama bio takav, od silne želje za krompirom, i svežim obrokom. U svakom slučaju, ne pamtimo da smo nešto toliko brzo i toliko u slast pojele.


pile sa sušenim borovnicama i ruzmarinom



Četvrti ciklus un-dijete počinje. Juče smo disciplinovano jele samo voće i orašaste plodove, a danas: meso na tanjiru! Ono, jeste, po strogoj dijeti bi trebalo kuvati ga ili dinstati, ali... poslednji dan raspusta liči da je poslednji do leta kad smo na miru sve tri kod kuće... a i - zaslužio je raspust da ga ispratimo gozbom, zar ne?


mamino varivo od šargarepe


Sasvim obično, ali mamino. Uobičajeni prilog makar jednom nedeljno kroz godine mog detinjstva i detinjstva moje dece. Uz pohovano meso sa pire krompirom, uz ćufte i pečeni krompir, uz pečenu piletinu, kao danas...


prebranac od sočiva


Još jedan drugi dan un-dijete: skrobni dan. U dilemi krompir ili sočivo, prevladalo sočivo. Još od dana kada nam je bila Ivana i pričala o ovom 'prebrancu' od sočiva, to nam jelo nikako ne silazi sa pameti.


zapečena jaja u spanaću i pečurkama



Kažu da je dobro deci nešto ukinuti i time kod njih indukovati pojavu želje. Kažu i da moderni roditelji to ne umeju, preumorni su pa su i prepopustljivi. Nekad život sam po sebi ukida svašta, pa onda ne želimo da mu u tome još pomažemo... tako svašta nešto mi se motalo po glavi kad sam konačno dobila kulinarku dećiju (pubertetsku, ali i to se računa, zapravo boduje i više) želju: jede mi se spanać sa jajima. A to još od deteta koje o-bo-žava meso, a ako budemo jeli jaja, znači nema omiljenog mesa sledeća četiri dana. Kažem ja da je ova dijeta čudo - zaželiš čak i ono za šta ni sanjao nisi da bi mogao ikad biti željan.




starinska grilijaž torta od lešnika, badema i oraha


Došao je dan da se zaozbiljno priupitam kakva sam ja to mama, kad do sada nisam nikada pravila tortu sa grilijažom. Ili jesam, ono jednom ili dvaput, ali sasvim drugih vrsta - voćestu i tutifrutastu. Moja mala velika devojčica puni 24 godine i poželela je tu tortu. Pravu, starinsku, kao iz najboljih poslastičarnica  - da vrišti koliko je slatka i orašasta.


zapečena voćna salata


Dakle... ukus još tople pečene banane! Tj. ovoga na slici levo i desno od ananasa. Savršen! Kremasto, podatno, slatko taman koliko treba, pomalo kao masno, a naravno nije... uh ne umem da opišem. Kako sam mogla pola veka živeti, a u tome ne uživati redovno? I otkud sad da sam našla da pečem bananu usred dijete... nije baš da će pomoći... neka pita sa zapečenom bananom odgore nikako da mi siđe s misli...


ivanin kolač sa makom i eurokremom


Ivana je moja koleginica koja divno kuva. Ovo je nekako neprecizno rečeno, pošto nismo od iste struke, ali ni blizu, ona je od medicinske, a ja od neke fizičarske, ali učimo istu decu u jednoj školi na Zvezdari, pa tako ispadosmo koleginice i drugarice, pa i razmenismo recepte juče za ručkom sa mojim ćerkama.


pasta sa pečenim povrćem



Treći dan drugog četvorodnevnog ciklusa un-dijete očekuje od nas da danas jedemo ugljene hidrate sa povrćem. A ništa nije jednostavnije - a ni ukusnije - od paste sa obiljem pečenog povrća. Dodala sam i sos od karfiola i vrganja, mada može i bez njega. Ovo jelo je veoma ukusno kada je toplo, ali i kada je hladno - tada se može poslužiti kao salata.


teleća čorba


Jedan krug(ić) od 4 dana se završio, preživesmo prvi voćni dan un-dijete i ponovo je došao dan u kome smemo jesti meso. Napravila sam teleću čorbu, gustu, ali bez zaprške ili gustina, zgusnula sam je mlevenim lukom i celerom. I bila je izvrsna, ali baš izvrsna. Možda zbog čubra koji sam u nju stavila, možda zbog mesa, a možda samo zato što smo bile pomalo izgladnele posle voćnog dana...


brzo ukiseljene rotkvice



Nakada, u jednom mom životu, kome je odavno kraj, imala sam priliku moćno da uživam uređujući knjige u našoj izdavačkoj kući. Bile su to godine u kojima se poplava malih ilustrovanih kuvara u Americi tek nazirala, a moj san je bio da kod nas objavim biblioteku lepo ilustrovanih kuvara kuhinja sa svih strana sveta. 
Prvi koji smo objavili bio je Makrobiotički kuvar. Evo jednog jednostavnog recepta iz te knjige. Kažu i nadasve zdravog - tvrde da oštar ukus ovako brzo ukiseljenog povrća osvežava i pročišćava organizam. Da prija, znam sigurno.


musaka od jabuka



Voćni dan un-dijete je stigao. Danas nam je dozvoljeno da jedemo voća koliko vam duša želi, običnog i orašastog. Samo, meni se ne jede samo sveže voće, previše me rashladi u ovo zimsko doba, pa sam odlučila da uključim rernu i napravim musaku...


čorba od brokolija sa pečurkama i indijskim orahom



Juče je pala odluka: u kuću mora da se dozove više povrća! Kolači su carovali nekoliko meseci, a garderoba u ormarima nam sve tužnija zbog zanemarivanja, jer favorizujemo mahom iste pošire primerke. E, pa dosta! Tri meseca un-dijete liči da je najprihvatljivije - jedeš lepo, planiraš puno, a kad se uželiš nečega, za nekoliko dana ostvariš pravo da ga i pojedeš. Juče prvi, mesni dan protekao lako, to inače i jedemo često - meso i povrće, samo što već neko vreme povrh svega idu poslastice, koje ćemo počesto preskakati sledećih 89 dana...  a prve sledeće će (pri)čekati do sutra predveče. Parče Reforme od Ružičinog rođendana čeka... A danas, deca donela nekoliko kesa prepunih povrća iz samoposluge, pa za ručak, pored ove čorbe bio pasulj sa šargarepom, salata od ribanog kupusa sa crvenim lukom, rendanom šargarepom i kockicama sveže crvene paprike i u rerni pečeno povrće na način na koji ga priprema Mirela sa bloga Kruha i... Prekrasan obrok. Samo, lako je bilo pripremiti ga danas, na raspustu sam. Volela bih da se organizujem da ovu količinu raznovrsnog povrća lako pripremim svakog dana i u takvo prereformisanje kuhinje i navika ću uložiti trud sledećih desetak dana koje provodim na odmoru. Nekoliko, nekada brižljivo biranih i skupo plaćenih, komada na vešalicama u mom garderoberu već se smejulji konačnoj prilici da vidi svetlo dana.




kolibri kuglof



Kolač izuzetnog ukusa napravljen u čast jednog novog početka.

Moja prva ćerka, Lidija - juče je počela da pleše i peva svoj san - zakoračila je u svet preduzetnika: otvorila je svoju školu - veselu školu mjuzikla Eudven. Ozbiljnu školu u kojoj se igra i peva, uči scenski nastup i svašta još od onog što je mjuziklu potrebno.


ajme koliko nas je!... tema za februar 2016



Kao da smo juče dočekivali ovu godinu, pravili kolače, malo se odmarali i evo nas - već nas vreba novi fajl kućnih troškova... Odlete još jedan januar iz naših života... Ovaj januar ispratih iznenađujuće lepom prepiskom sa netom steklom prijateljicom - foodblogerkom Nikolinom koja piše divan blog U slast, a koja je kriva što sam ovog januara koračala pričajući okolo o rogaču - temi prošlomesečne foodblogerske igrice ajme koliko nas je!...

A u prepisci pitanje: ...bi ste li željeli biti domaćica za veljaču? :)... i odgovor koji je jasan samim postojanjem ovog posta. Unutrašnji dijalog mene kojoj je  - o koliko samo velika! - čast što joj je postavljeno ovo pitanje - sa mnom koja sam tek pre koji mesec otvorila ovaj food blog, ne bi li napravila sebi toplu i nežnu oazu u koju mogu da se skrijem kad god mi to zatreba... e pa takav dijalog svako od vas poznaje na svoj način, zar ne?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...