Monday, January 31, 2022

vegan kolač sa makom i brusnicama



Nikad dosta kolača sa makom - makar je kod nas tako.
U ovaj sam stavila polbino brašno, da vidim ide li. Ide itekako.
Kolač je sa smrznutim brusnicama, jer sam njih imala, a vi možete staviti ribizle, borovnice ili aroniju. Bilo šta kiselkasto. Ili ne morate staviti ništa, kao što je po receptu koji mi je bio inspiracija.


Saturday, January 29, 2022

posni mafini od celog zrna heljde




Nestvarno fenomenalni mafini - eto takvi. Sastojci super, kuća miriše zanosno a ukus prekrasan. 

Prave se od celog zrna heljde koja se potopi  prethodno veče. Onda se samelje sa svim ostalim sastojcima, stavi u kalupe i peče se. Problem je samo što ih od ove mere ima samo 12. Od sada pravim duplo veću meru. A praviću ih sigurno ponovo i ponovo...



Sunday, January 23, 2022

rižoto sa pečurkama i graškom


Pravim često rižoto od pečuraka, naravno zato što ga baš volimo, a grašak obožavamo preko svake mere, pa je ovo miks dva omiljena jela. 
Dva omiljena u jednom loncu - recept se pokazao dobro, delom i zbog nekoliko dodataka ukusu, koji su podigli jelo do veoma slasnog.


Saturday, January 22, 2022

čorba od pečene bundeve


Napravila sam čorbicu koju je moja unuka jela u slast, a i ćerki - onoj sa najizbirljivijim ukusom ( moram da naglasim). To je ovaj čorbuljak nominovalo za objavljivanje. Em ću podeliti ono što nam se svidelo, em ću zapamtiti recept, ako se kroz nekoliko meseci budu setile da traže da im ga ponovo spremim...


vegan kolač sa borovnicama

 


Moja unuka voli ovakve kolače. Ukusni su i poprilično zdraviji od mnogo čega, pa ih rado pravim. Uz to se i veoma lako spravljaju. 

U ovaj sam kolač stavila pahuljice i brašno od polbe i veoma sam zadovoljna ishodom. Izvorni recept koristi belo brašno i ovsene pahuljice, tako da je sasvim sigurno i tako super. Moj je kolač nešto tamniji, jer je polba tamnija, a i koristila sam tamni šećer. 



Friday, January 21, 2022

krem čorba od graška i kupusa

 


Obožavam poruke pita: mama, vidi ovo, možeš li da napraviš? Ima li to što mama ne može da napravi, kad deca traže? 

Čorba od graška i kupusa i još kojekakvog zeleniša - piece of cake! Kuhinjo - evo me! 



Thursday, January 20, 2022

hleb sa maslinkama, koji se ne mesi

 


Ovaj se hleb pravi dva dana, ali ste zauzeti oko njega samo desetak minuta. Pravila sam ga sa od pola polbinog -  pola belog brašna i jako sam zadovoljna i ukusom i strukturom. 



varivo od prokelja sa sojinim šniclama

 


Savršeno jelo - odavno me neko nije ovoliko oduševilo, a u poslednje vreme, mnoga stvarno zanosna jela sam napravila.

Kad sam pronašla recept za varivo od prokelja, imala sam poriv da dodam sojine šnice i to je bilo to - pun pogodak. Puna usta ukusa i savršena struktura jela. Istinski ukusan ručak. I neobičan. Prokelj, indijski orah, sojine šnice, kokosovo mleko i sila začina... Neodoljivo.


Tuesday, January 18, 2022

gurabije

 


Nisam nikada pravila gurabije. Ali sam tu i tamo da natuknem mami da mi ih nije dovoljno često pravila. Umela sam da 'zaboravim', pa da joj prebacujem da ih nije mesila godinama. Tako je ovog puta insistirala da slikam, da bi imala dokaze da mi ih je ipak pravila.



sataraš - postan i mrsan



Jako mi je dugo trebalo da napravim postan sataraš. Da me pitate zašto, ne bih umela da odgovorim. Jedan od razloga sigurno jeste to što nisam verovala da može biti ukusan kao onaj koji sam jela ranije. O, da samo znate koliko sam se prevarila. U stvari, pojma ne možete imati dok ne napravite i sami.


kupus francuz

 


Ovo je recept moje drugarice koja kuva za medalju, samo joj se ne da da to da obnaroduje. Tako silni ljudi nemaju pojma koja čuda ume da napravi i koliko o kulinarstvu zna. Ovo je kratka priča o tvistu u ukusu - kupus u koji je umešano malo senfa - koja razlika!!!



Monday, January 17, 2022

venac od riže

 


Ako volite sutlijaš, ovaj je kolač za vas.

Recept je iz nove knjige Najdžele Lovson ( Nigella Lawson - Cook, Eat, Repeat - Ingredients, Recipes and Stories). To je njen recept za poznatu italijansku poslasticu torta di riso. Naravno, nisam odolela da je napravim u kalupu za kuglof.



Sunday, January 16, 2022

riža sa kupusom i sojinim ljuspicama

 



Moja je baka imala običaj da pravi rižu sa kiselim kupusom. Nisam ni znala koliko mi je taj ukus ostao u sećanju dok nisam sinoć napravila ovo.

Nije kiseli kupus, ali je ukus veoma sličan. Slasno jelo sa svežim kupusom, rižom i sojinim ljuspicama - brzo se pravi, od namirnica koje sasvim sigurno imate u špajzu.



Saturday, January 15, 2022

rižoto sa pečurkama i karamelizovanim lukom

 


Samo vrhunski kuvari mogu napraviti stvarno dobro jednostavno jelo - poput rižota. E sad, dok ne dođe ta reinkarnacija da postanem the chef ili postanem faca kojoj kuvaju najbolji chefovi - ja ću petljati onako kako znam.
Ovo je jedna od boljih verzija rižota koju sam pravila ili jela uopšte.


posni čokoladni kolač sa avokadom



Dobro, evo stavila sam avokado u kolač. Nije mi đavo dao mira dok nisam. 



Friday, January 14, 2022

kukuruzna pogača sa lukom



Pogača pravljena po receptu iz knjige Svetogorski kuvar.
Izvrsna.


vegan kolač od palente sa kokosom i malinama


Još jedan robusan hlebast (bolje reći projast?) kolač.
Odavno sam otkrila kolače sa palentom. Bila je to ljubav na prvi griz. Volim palentu, šta ću.
Ovaj se kolač pravi lako i brzo. Odlično se uklapa ako želite nešto slatko na brzinu.


vegan kolač sa kafom

Vrlo prijatan posni kolač sa kafom, odličan da se pojede uz kafu. Kao što to obično biva sa kolačima sa kafom, nemam pojma zašto, kafa se ne oseti previše U testu naznaka ukusa, a samo malo jače u prelivu. 

Moja treća milica obožava ovakve 'prazne' kolače, pa sam baš pogodila i sa ovim. Mene je malo razočaralo što ukus kafe nije dominantan, ali se njoj baš svidelo. Pošto sam ja baš kavopija, pitanje je koliko bi kafe bilo potrebno staviti u kolač da je ja osetim...



Thursday, January 13, 2022

vegan jevrejski kolač od jabuka i bundeve

 


Ovo je divan kolač. Pravila sam ga samo sa jabukama u neposnoj verziji, a ovo je posno. Mojoj se deci baš svideo.



rižoto sa sojinim zrnima


Ovo je pomalo neobičan rižoto. Kad sam ono jednom skuvala silu sojinih zrna, jer sam pomešala sa leblebijama, naišla sam na ovaj recept. Pa sam ga napravila, jer mi se jeo rižoto. Pa smo ga i pojele. Ne baš onako u slast kako jedemo neka poznata jela. Ali, prijalo nam je da istražujemo nove ukuse.

Ovo je rižoto od povrća sa sojinim zrnima, koji prave razliku. Ta razlika se primećuje. Neki sledeći put bih ga pravila isato ovako, samo bih umesto kuvanih zrelih sojinih zrna stavila edemame. Tada bi ovo jelo od prijatno prešlo u slasno.



prutići od povrća i sos od sojinih ljuspica


Ovo je bio jedan savršen ručak. Upgrade uobičajenog prečanskog nedeljnog rinflajša - kuvanog povrća sa paradajz sosom. Povrće pečeno u rerni je i hrskavije i slasnije, a paradajz sos sa sojinim ljuspicama - e pa ...dok ne probate, nemojte komentarisati... Bilo je tako nekih koji nisu verovali...

Wednesday, January 12, 2022

paprike punjene sočivom i krompirom


Punjene paprike svi volimo, zar ne? Evo izuzetno ukusne posne varijante punjenih paprika. Meni se jako sviđaju paprike punjene krompirom sa pavlakom i mirođijom. Samo, moja najmlađa milica ih ne voli, pa sam morala da smislim nešto drugo.
Ovo joj se svidelo. Bravo za mene!


sojine šnicle na luku

 


Sojine šnicle često pripremam. Uvek ih imamo u kući, lako i brzo se kuvaju i volimo da ih jedemo. Kad ih napravim ovako sa lukom, ne znamo šta je dosta.



reform torta sa lešnicima


Napravih reformu konačno. Proučila sam sijaset recepata, pa sam odlučila da napravim po receptu Filipove bake. Jednostavan je i uspeva. Ako ga se držite a ne filozofirate i improvizujete, kao što sam ja uradila.

Dakle, ovo će pomalo biti i post o tome gde ne treba da se zabunite, praveći ovu tortu.



proja sa spanaćem i maslinama


Hoćete li da jedete proju, ali ne baš onu običnu? Imam predlog za vas. Priprema je laka, nije potrebno puno sastojaka, što je i normalno za proju. A kuća zamiriše ludilo koliko dobro.

Mi smo danas mlajckale i oduševljale se i izgledom i ukusom. 



ratatuj, kako ga pravi Džejmi

 


Pun je net onih super slika sa precizno poređanim povrćem u krug - već vidite da ovo nije takav ratatuj. Ovaj je je više kao neko jelo na pola puta između đuveča i sataraša ( bez riže i bez jaja). Od sličnih sastojaka, našem nepcu milih - tako da će vam se jelo garant svideti.



kari od boranije

 


Je li i vama dosadio način na koji kuvate boraniju? Evo sjajnog predloga za super ukusnu boraniju, na, za naše nepce, sasvim malo uvrnut način. Sa kokosovim mlekom, naravno kao svaki kari. Znam, nije baš uobičajeno, ali verujte, ukus je savršen.

Jele smo ovo varivo sa polbom ( kuvana žitarica na slici) - našim najnovijim otkrićem, kojim smo prosto očarane.



Tuesday, January 11, 2022

posni mramorni kolač sa bananom, kikiriki puterom i čokoladom


Imate li par prezrelih banana, malo kikiriki putera i koje parčence čokolade? Vrlo lako i baš brzo možete napraviti ovaj atraktivan kolač.

Nije sladak, samo da vam kažem, jer nema belog šećera u njemu. A pojeden je u slast. Nismo ga čak ni prelivali nikakvim slatkim sirupom.



Saturday, January 8, 2022

pita od zrna polbe i tikvica

 


Ako to već niste znali, polba je žitarica - ova zrna koja vidite na slici. Liči na pšenicu. Ukus joj je nešto između pšenice i ječma. U Italiji je zovu farro ( mada se pod tim imenom nalaze i spelta i einkorn), a na zapadu emmer, a polba je izgleda rusko ime. Latinski je triticum dicoccum. Liči na speltu - triricum speltum i običnu pšenicu - triticum aestivum. 

Kažu da ima manje glutena nego pšenica, da ima daleko više proteina i silu aminokiselina. Kako stvari stoje, ne da je prošla test sinoć na božićnoj večeri kod moje prve milice, nego je dobila i  prilično visoku ocenu.



Thursday, January 6, 2022

purilj zapečen u rerni



Nisam čula za purilj do ovog recepta. Sestra od muža moje najstarije ćerke mi ga je predstavila, dok smo se igrale sa mojom unukom, a njenom bratičinom. Sa takvim je žarom opisala jelo koje joj je baka pravila, da sam morala da ga napravim čim pre.

Purilj je starinski naziv za praziluk, pa pretpostavljam da je po tome baka moga zeta i zvala ovo jelo.



Wednesday, January 5, 2022

sojina zrna u soja sosu - kongjang


 

Što je ovo slatko bilo. Super obrok. Neobičan, a opet vrlo ugodnog, skoro poznatog ukusa. Kuvana sojina zrna u soja sosu.



posna pita sa sojinim ljuspicama i pečurkama



Konačno sam napravila pitu koja se svidela Lidiji. Uvijala  sam je u svojoj kuhinji, a pekla u njenoj. Onda je nastala neka strka, pa nisam uspela da slikam. A pita je bila, malo je kazati, fenomenalna.



Monday, January 3, 2022

pita sa speltom u zrnu

 


Ovakvu pitu pravim svako malo. Kad imam goste, pa uz kaficu i priču složim pitu - bude odlična. Najčešće pravim, a najređe slikam - ne stoji pred gostima vaditi aparat, zar ne?

Izuzetno laka za napraviti, vrlo atraktiva i bliska svakom nepcu - nema kome se nije svidela.




savijača sa jabukama i makom - mákos almás rétes


Tamo gde sam odrasla, savijače od tankih kora su se često pravile, u raznolikim kombinacijama. Ova je jedna od tih. Jabuke i sir, višnje i sir, jabuke i mak, višnje i mak, jabuke i višnje i mak...i sve tako u krug.



Sunday, January 2, 2022

baklava sa makom, lešnicima i čokoladom




Baklava koju ne možete zaboraviti. Na sajtu na kom sam našla recept, poznata je pod nazivom: Velebitska baklava, iz čisto ličnih razloga autora sajta, ali nema veze - nekako je baš super - vrhunska je svakako. 
Silno smo u njoj uživali.


Saturday, January 1, 2022

posni kolač od banana sa čokoladom



Za Svetog Nikolu sam ovaj kolač nosila kod drugarice koja ga slavi. Da poveća šarolikost trpeze. Kažu, valja pojesti kolač sa čokoladom kad nešto piješ. Čak i kad ne voziš.
A ovo parče sa slike sam pojela još vruće - vidite da je čokolada u njemu još otopljena. Kad ga budete pravili, planirajte da ga bar pola pojedete vrućeg. Odličan je i kad se ohladi, a ovako je naprosto čaroban.


vegan velington sa spanaćem


Milion je varijanti ovog recepta i svaka se čini odlična. Ovog puta sam se odlučila na onu za koje sam imala sastojke bez većeg rovarenja po špajzu - dva paketa šampinjona, paket smrznutog spanaća i šaka oraha - jednostavno i savršeno.
Samo da naglasim - imam nameru blog da zaspem velingtonima - ideja da se već sasvim super ukusna kombinacija namirnica zapeče u lisnatom testu je naprosto savršena.


posna vasilopita - grčki božićni kolač

Ovo je jedna verzija grčkog božićnog kolača - slične svrhe našoj česnici u koju se stavlja parica za sreću. Divnog je ukusa - pomorandža i bademi su savršen spoj. Topi se u  ustima. 

Kao i za našu česnicu - svaka kuća ima svoj recept. Ova verzija je malo robusnija - jer sam prepržila bademe i samo ih grubo naseckala.